Vins i caves ecològics!


www.hortaplademunt.cat/products/

 Vins i caves amb denominació d'origen i ecològics:

   

Si bé els orígens del conreu de vinyes a Can Vendrell es troben a l'edat mitjana, no és fins el 1903 que la família Albet s'assenta a la finca. Joan Albet i Rovirosa va anar a Can Vendrell per encàrregar-se de la replantació de la finca en la època post-fil·loxèrica. Després de les feines de replantació, va quedar-se com a encarregat de les 210 hectàrees de la finca, dels quals 90 hectàrees estaven dedicades al conreu de la vinya.

És l'actual i quarta generació, - en Josep Maria Albet i Noya - queintrodueix el conreu ecològic de les vinyes. En Josep Maria es fa càrrec de la finca a partir de la mort del pare el 1972, i a finals d'aquesta dècada comença a elaborar els primers vins ecològics. Amb l'èxit d'aquest primer vi ecològic, elaborat exclusivament per al mercat danès, s'anava incrementant la proporció de la finca dedicada al conreu ecològic.

La família aprofita la oportunitat d'adquirir finalment la finca que portavem desde feia quatre generacions. És en aquest moment, quan es decideix començar l'ampliació i millora contínua de les instal·lacions, i a dedicar el 100% dels terrenys al conreu ecològic.

Actualment controlem 80.6 hectàrees dedicades al conreu de la vinya, i comprem també raïm de pagesos locals que s'han convertit al cultiu ecològic, pagant els millors preus del Penedès i donant assessorament en el conreu per garantir la màxima qualitat del raïm.

  

La terra, la brisa, el sol i la transparència d’un aire mediterrani fan de les terres de Subirats un lloc únic pel cultiu de la vinya. Eudald Massana Noya és la novena generació que treballa les terres de la finca de la seva propietat, formada per 30 hectàrees, situada a Sant Pau d’Ordal (Subirats), està estretament vinculat a la seva terra, al cultiu biodinàmic, practicat pels seus avantpassats, i al món ecològic, per això la seva finca i el seu celler estan inscrits al Consell Català de producció Agrària Ecològica-CCPAE- i tots els caves i vins que elabora porten aquest segell de garantia de qualitat.

Però el que més busca Eudald Massana en els seus vins i caves és el despertar de les sensacions, és a dir, el després que indica que has gaudit d’un vi i has trobat la seva personalitat i caràcter. Conrea varietats blanques, les autòctones del Penedès, Macabeu, Xarel.lo i Parellada; així com Chardonnay, Muscat i Viogner; i varietats negres, Ull de Llebre, Cabernet Sauvignon, Merlot i Petit Verdot.
Aquesta empresa sempre ha apostat per estar al costat del món de la cultura i les lletres, per això és habitual que en el seu celler es presentin llibres, es realitzin concerts,etc. Eudald Massana és una persona que vol transmetre la cultura del vi a tothom que s’acosta al seu celler, per això organitza aquests actes i també col·labora amb el “Patronat de Turisme de Subirats”, Enoturisme Penedès i amb Turisme Actiu de la Diputació de Barcelona, obrin les portes del seu celler i realitzant visites durant tot l’any.

 

Bio Golarde® és la marca que acull la producció agrícola duna empresa familiar -Germans Coll SL- del Pla d'Urgell (Lleida) que es dedica a la producció de poma, pera, codony i vinya utilitzant exclusivament tècniques de l'agricultura ecològica.

Els germans Jesús i Albert Coll som els continuadors d'una estirp de pagesos de tota la vida de la Plana d'Urgell (Lleida). Sota l'impuls que ens va donar el nostre germà gran, Josep Maria, un dels pioners en treball de camp a tot Catalunya, l'any 2000 vam començar a treballar al camp amb les tècniques de l'agricultura ecològica. Des del 2004, Bio Golarde® és la marca amb la qual la nostra empresa, Germans Coll SL, distribueix els nostres productes ecològics. 

Per què GOLARDE®? Durant la dècada dels 50, uns oncles nostres -els germans Gilabert- van crear al Camp de Tarragona una empresa que feia xampany. A l'hora de donar una denominació al seu producte, es van decantar pel nom duna partida rural de la Plana dUrgell on hi tenien una finca familiar. Aquesta partida s'anomenava Golarde. L'empresa va plegar als anys 60 i ara, gairebé 50 anys després, els nebots llunyans dels germans Gilabert hem recuperat aquella marca perquè aculli la nostra producció de fruita dolça i vinya.

 

En la línia de millora de la qualitat del vi i seguint el camí de la " cultura del vi " que va poc a poc implantant-se en el nostre país, es va iniciar aquest projecte com a productors i elaboradors amb la preocupació d'obtenir productes de qualitat.

Per les exigències del mercat i amb la finalitat d'aconseguir aquests productes de qualitat, es va proposar la realització d'un projecte integral d’actuació, tant des del punt de vista vitícola i enològic com de l’ ecològic i biodinàmic.

La tradició vinícola a la família Bonet es remunta molts anys enrere, però no va ser fins el 1989 quan Jaume Bonet va decidir engegar el projecte d'elaborar un vi propi. Actualment el Celler Comalats és una empresa familiar que compta amb dotze hectàrees de vinya i elabora vins negres i rosats Denominació d’Origen Costers del Segre, amb la qualificació de vins ecològics del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica.

 

La elaboració del vi es du a terme de forma tradicional en un celler situat al costat mateix de les nostres vinyes. El procés de maceració i fermentació del vi es fa dins de tines d’acer inoxidable a temperatura controlada. I, finalment, la criança i envelliment dels vins Comalats es produeix al celler vell de Cal Bonet, la casa de la nostra família a l’Ametlla de Segarra, amb barriques bordeleses de roure americà.